Правила виживання сім’ї в ізоляції

Що нас чекає після карантину? Прогнозують збільшення розлучень тих, хто не витримає ізоляції. Нам би цього не хотілося. Розуміємо, як зараз непросто. Ми усі замкнуті у чотирьох стінах, з дітьми. Буває, по три покоління в одній квартирі. Переживаємо стрес, тривогу, не маємо ясності щодо майбутнього, боїмося втратити дохід, захворіти, хвилюємося за дітей. Така ситуація потенційно заряджена конфліктами. Можливо, вони вже розпочалися. Для того, щоб остаточно не розсваритися, а покращити відносини пропонуємо

ПРАВИЛА ВИЖИВАННЯ СІМ`Ї В ІЗОЛЯЦІЇ:

  • ЗНАХОДЬТЕ ВИХІД НЕГАТИВНИХ ЕМОЦІЙ. Гнів, страх, тривога, роздратування, образа… Тримати це все у собі – шкідлива стратегія. Але бігти до ближнього, сподіваючись, що він витримає увесь букет наших переживань, – так само не дуже гарна ідея. Бо він не всесильний, щоб усе переварити, самому не просто. Тому урізноманітнюйте способи вираження переживань. Позаймайтеся спортом, переключіться у роботу, поговоріть про те, що тривожить з подругою, подзвоніть родичам, запишіть у щоденник, намалюйте страхи з дитиною, зв’яжіться з психологом, якщо зовсім важко. Дбайте про себе і вчіть цьому близьких.
  • КОНФЛІКТУЙТЕ ПРАВИЛЬНО. Якщо ж ваше невдоволення пов’язане з іншим – поговоріть один з одним. Але, зачекайте, перед цим — подихайте, порахуйте по десяти. Запитайте чи готовий інший саме зараз обговорити те, що вас хвилює. Дочекайтеся відповіді. І почніть розмову з наміром поділитися, що вам зараз не вистачає і прагненням домовитися. Саме намір домовитися, а не звинуватити або змусити, мотивує іншого до контакту з вами. І дитину, і дорослого.
  • НЕ СВАРІТЬСЯ ПРИ ДІТЯХ. Якщо правильно конфліктувати зараз не виходить, а ви починаєте сваритися, то не робіть це в присутності дітей. Сварки в присутності дітей, а тим більше прояви насильства, підриває їх безпеку, може призвести до емоційних розладів у дитини, псує ваші відносини. Знаємо, важко в ізоляції, але знайдіть спосіб як усамітнитися від дітей, дбаючи про їх психіку.
  • ТІШТЕСЯ ТИМ, ЩО ВЖЕ ВИХОДИТЬ. В непростий час поділіться із близькими тим, що у вас виходить добре, як у сім’ї. Скажіть дитині за що поважайте її, пишаєтеся та подякуйте. І себе не забудьте похвалити, як маму, як дружину. Це точно покращить ваші взаємини.

І наостанок — ОБІЙМАЙТЕСЯ! Обіймашки знижують рівень гормону стресу в крові, підвищують імунітет. Нехай цей важкий період зміцнить ваші відносини, а не зруйнує їх.

Автор: практичний психолог Уляна Катаєва.   

Be Sociable, Share!

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован.