Участь у фокус-групі за темою: «Жорстоке поводження з дітьми: виявлення, реагування та захист»

3 серпня 2017 року практичний психолог Міського центру дитини, Макарчук Людмила, приймала участь у фокус-групі за темою: «Жорстоке поводження з дітьми: виявлення, реагування та захист».

Захід проводили Міжнародний центр розвитку лідерства разом із Кафедрою соціальної реабілітації та соціальної педагогіки КНУ.

Метою даної фокус-групи було дослідити механізми міжвідомчої співпраці у прийомі звернень та повідомлень з приводу жорстокого поводження із дітьми або загрози його вчинення та безпосередньо дій із захисту дитини; визначити сфери відповідальності суб’єктів міжвідомчої взаємодії у питаннях виявлення та реагування у випадках жорстокого поводження із дітьми або загрози його вчинення.

Учасниками фокус-групи виступили представники організацій сфери захисту прав дітей (зокрема, служб у справах дітей, центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, центрів соціально-психологічної реабілітації дітей), органів внутрішніх справ, закладів освіти та охорони здоров’я.

За підсумками фокус-групи було виділено три ключові елементи формули успіху виявлення насильства над дитиною: довіра, відповідальність, компетентність.

Перший означає, що кожна сім’я і дитина, аби мати можливість ділитися своїми проблемами, має довіряти фахівцям. Другий означає не лише використання своїх повноважень, а й зобов’язання нести відповідальність за свої дії та за клієнта. Компетентність передбачає, що кожен фахівець, який працює з дітьми (лікар, вчитель, поліцейський), повинен вміти розпізнавати насильство і правильно реагувати в такій ситуації.

Цей захід ознаменував початок спільного проекту, спрямованого на підвищення рівня компетентності працівників вищезгаданих інституцій у питаннях попередження насильства та нехтування щодо дітей.

Be Sociable, Share!

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован.